Rudi Pinas

Ik ben in Suriname geboren in het district Marowijne. Aan het eind van de vorige eeuw vertrok ik naar Nederland. In 1986 begon ik aan de Rijksuniversiteit Utrecht full time met de studie psychologie. In 1992 studeerde ik af bij de vakgroep Klinische en Gezondheidspsychologie.

Op jonge leeftijd begon ik met het schilderen van pagaaien. Mijn werken zijn geïnspireerd op de Surinaamse kunstvorm Tembe van de Surinaamse Marrons. Tembe is een overkoepelende naam voor schilderkunst en houtsnijwerk.

Ik wil kunst combineren met ecotoerisme in Zuid-Suriname. Daarvor wordt eco lodge Isakon opgericht. Isakon wil een plek zijn waar lokale kunsternaars in de natuur in alle rust aan kunstprojecten kunnen deelnemen. Het soort ecotoerisme dat Isakon voor ogen heeft omvat programma’s of activiteiten die de negatieve effecten van het traditionele toerisme op de natuurlijke omgeving minimaliseert, en beoogt versterking van de culturele en kunstzinnige integriteit van de lokale bevolking. Het creëren van economische kansen voor de lokale gemeenschappen is een integraal onderdeel van Isakon.

Kenmerkend voor de Tembe zijn de geometrische symbolen die liefdesuitingen, uitdagingen en bevestigingen uitdrukken.

In sommige van mijn werken laat ik bij wijze van waardering de namen van dorpen terugkomen, omdat de Tembe in vrijwel alle dorpen in het binnenland van Suriname wordt beoefend.

Ik schilder met lakverf op voornamelijk houten panelen en pas drie technieken toe:

1. schilderen

2. branden

3. een combinatie van schilderen en branden

Mijn werken bestaan uit:

Schilderijen

tafelbladen/tafels

wandpanelen

deuren

zuilen/sokkels met of zonder tafelbladen.

Deze kunstobjecten zijn op maat te bestellen in de gewenste afmetingen en kleuren.

KUNST KOPEN

Deze post is ook beschikbaar in: Engels Spaans