Nieuwe expositie Henna M. Brunings

geplaatst in: Geen categorie 0

PARAMARIBO – Het is bijna zes jaar sinds de laatste expositie van kunstenares Henna Brunings. In december 2011 presenteerde ze ‘Experiences’ in De Hal en verkocht ze veel van haar werken. Zaterdag en zondag kan het publiek kennismaken met haar nieuwe werken waarin ze de afgelopen twee jaar hart en ziel heeft gestopt.

De expositieplek is dezelfde gebleven, maar qua stijl presenteert Brunings een andere artiest met een vernieuwd pallet en andersoortige werken. Maar ook de benadering van haar kunst is anders. “Deze expositie verschilt helemaal, omdat ik eerder niet met een thema werkte. Dat was bijna verboden bij mij”, verklapt ze.

Voor ‘Conflict & Harmony’, zoals de expositie heet, is er een curator in de hand genomen en die heeft bepaald dat er een thema aan verbonden moest worden. Brunings is er juist de kunstenares niet naar om netjes binnen de lijnen te kleuren. Ze streeft in haar werken naar een zekere mate van vrijheid. “Ik heb geschilderd zoals altijd, maar vroeger bracht ik het thema niet ter sprake.” Doorgaans ontstaan haar werken namelijk vanuit een spontaniteit en ontdekt ze achteraf dat ze dingen uitbeeldt die haar in haar onderbewustzijn bezighouden.

In een eerder interview met de Ware Tijd onthulde Brunings dat het haar moeite kost afstand te doen van bepaalde werken. Veel artiesten hebben daar ‘last’ van, omdat er in het proces van totstandkoming een band wordt opgebouwd met de werken. Mogelijk wordt het bij deze expositie zelfs nog moeilijker voor Brunings.

“Er is één bij waarvan ik zou zeggen dat het mijn masterpiece is.” Toch blijft ze er nuchter over. “Het doet pijn om dat soort stukken te verkopen, maar je moet wel om verder te kunnen gaan. Als je niet doorgaat, maak je geen beter stuk.” De kunstenares belooft dat het niet weer zes jaar zal duren voor haar volgende expo. “Ik wil proberen om niet te lang te stoppen, omdat je de draad kwijt kunt raken bij te lange pauzes. Zodra ik ben uitgerust, wil ik doorwerken. Ik heb het idee dat ik mijn top nog lang niet bereikt heb.”

 

 

Deze post is ook beschikbaar in: Engels Spaans

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *